Föräldraengagemang


Vad gör Landvetter konståkningsklubb och varför behövs du?

Normalt arrangerar Landvetter Konståkningsklubb 2-3 tävlingar och ett par andra arrangemang som julshow, slinga och vårshow eller liknande under ett verksamhetsår. Dessa tävlingar och aktiviteter är viktiga för klubben och medlemmarna. Det är ofta dessa aktiviteter som stimulerar de aktiva att lägga ner så mycket tid som de faktiskt gör. Och att på dessa aktiviteter få visa upp sig för nära och kära och få bekräftelse är fantastiskt motiverande och stärkande.

Alla tävlingar och aktiviteter är beroende av ideellt arbete i vår förening. Skulle vi behöva hyra in eller anställa för att få en sådant här arrangemang att fungera skulle det inte vara ekonomiskt försvarbart vilket i sin tur bidrar till ännu högre avgifter för alla medlemmar. Det är därför helt nödvändigt att ni föräldrar ställer upp för era barn och engagerar er på olika sätt för att allt skall kunna fungera.

Viktigt att nämna här är att om man som förening skall kunna anordna tävlingar och ha medlemmar som får lov att tävla måste föreningen ha utbildade tävlingsfunktionärer. Detta är utbildningar som Svenska konståkningsförbundet har och klubben bekostar. Detta är en perfekt uppgift om du är intresserad av konståkningsvärlden och om ditt barn har börjat tävla.

En viktig inkomstkälla för klubben är de startavgifter som andra klubbar betalar när de deltar i våra tävlingar samt den försäljning som bedrivs vid detta evenemang. Under en sådan här tävling behöver klubben ett antal funktionärer samt andra insatser runt omkring för att säkra tävlingens genomförande och ge sportsliga förutsättningar för de aktiva.


Vad innebär detta för ditt barn?

Precis som inom alla idrottsliga verksamheter så innebär deltagandet inom föreningen en hel del för just ditt barn. Gemenskapen med andra barn med samma intresse, viktig motion som i dagsläget kanske inte är lika självklart som för 20 år sedan och så får ditt barn möjlighet att utmana sig själv och på så sätt stärka sitt självförtroende, för att nämna några.


Vad innebär det för dig som förälder?

Vad är det man som förälder får ut av att vara engagerad i en förening? Dels får man insikt i hur föreningen och sporten fungerar. Man får möjligheten att kunna påverka. Man lär sig också mycket om sig själv och andra människor och framför allt samspelet mellan olika typer av människor. Man lär sig att bli lyhörd, att stå för sina åsikter och att möta andras åsikter. Man lär sig att visa hänsyn gentemot andra och också att våga ta för sig mer själv. Man lär sig att samarbeta i grupp och den sociala kompetensen samt förmågan att kommunicera stärks. Möjligheterna är oändliga.

Mycket av det man lär sig i ett föreningsliv är även sådant som man tar med sig i arbetslivet, både som ung och vuxen, och i relationen till andra människor som familj, släkt och vänner. Föreningslivet är helt enkelt en miljö för lärande och personlig utveckling.

Dessutom blir DITT barn glad av att DU som förälder är med dem på deras fritid.


Hur kan man då bidra?

Det kan man göra genom att t.ex. vara med i styrelsen, men detta kanske inte är för alla. Men att ingå i en arbetsgrupp det kan alla klara av. Eller om man känner att man bara kan göra punktinsatser så finns massor att bidra med.

Att vara funktionär på ett evenemang, baka till cafét, hjälpa till med lotterier, köp och sälj dagar, kanske är just du en klippa på att skriva texter, printa snygga reklamskyltar, ragga företag till sponsring, vara med som hjälpförälder på ett läger, laga en lunch vid tävling, dekorera på en show, köpa presenter till tränare, binda blommor, göra olika inköp.

Man kan utbilda sig inom klubben till tekniska funktionärer och tävlingsledare. Har du ett teknikintresse så finns det chans att vara ljudtekniker, datasupport, administratörer. Det finns massor med arbetsuppgifter.

Och om man är många som hjälper till så fungerar föreningen bättre.

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub